gastronomia

Piec konwekcyjny to sprzęt, bez którego nie może obejść się żadna dobra, profesjonalna kuchnia. Fenomen jego działania polega na wykorzystaniu zjawiska konwencji, czyli przekazywania ciepła przez ruch cząsteczek powietrza. Jest ono wprowadzane do wnętrza urządzenia przy pomocy specjalnych wentylatorów, następnie zostaje podgrzane i tłoczone przez wentylatory przyjmuje ruch poziomy. W dalszej kolejności przechodzi przez filtry, które oczyszczają je z cząsteczek tłuszczu, który jest głównym nośnikiem zapachów. Dzięki temu w takim piecu nie dochodzi do przenikania się zapachów potraw.

Głównymi zaletami pieca konwekcyjnego są:

  • większa energooszczędność – dzięki konwekcji przyrządzenie potraw zużywa mniej prądu,
  • lepsze nawilżenie potraw – napływ powietrza z zewnątrz sprawia, że dania nie są przesuszone,
  • równomierne podgrzewanie.

Szukając pieca konwekcyjnego sprawdźmy ofertę dobrych hurtowni gastronomicznych, które poza dobrą ceną na sprzęt zapewnią nam także gwarancję oraz serwis techniczny pieca.